De Amerikaanse aandelenbeurzen konden zich donderdag niet onttrekken aan de ‘Chinese draak’, die ook een spoor van vernieling achterliet op de Aziatische en Europese markten. Beleggers op Wall Street schrokken eveneens van de tweede aandelencrash in China deze week en maakten zich zorgen over de ontwikkelingen in de tweede economie van de wereld.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 1,8 procent lager op 16.608 punten. De S&P 500 daalde 1,7 procent tot 1956 punten en de Nasdaq verloor 2 procent tot 4738 punten. Wall Street heeft dit jaar nog geen positieve handelssessie beleefd.

Het al maanden aanhoudende slechte nieuws uit China treft doorgaans vooral grondstofgerelateerde fondsen. Dat was donderdag niet anders, met verliezen tot 2,3 procent voor olieconcerns als Exxon Mobil en Chevron. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Halliburton en Schlumberger moesten tot 1,9 procent terug en koperdelver Freeport-McMoRan verloor 4,9 procent.

Autofabrikant Ford (min 2,4 procent) en bierbrouwer Constellation Brands (plus 4 procent) verhoogden hun winstprognoses voor hun boekjaren. De zonniger blik van Ford is het gevolg van boekhoudkundige ingrepen in plaats van een operationele verbetering en kon beleggers daarom niet bekoren.

Europese beurzen in het rood

De verliezen op de Europese beurzen werden donderdag in de loop van de middag deels ingelopen, maar de graadmeters bleven desondanks fors in het rood staan. De AEX heeft dit jaar pas één dag winst geboekt. Dat was op dinsdag, nadat een aandelencrash in China op maandag voor stevige verliezen had gezorgd. Donderdag crashte de Chinese beurs opnieuw.

Kort na een flink lagere opening van Wall Street stond de AEX 2,1 procent lager op 419,91 punten. De Amsterdamse graadmeter zakte eerder op de dag tot onder 412 punten. De MidKap verloor 2,4 procent tot 662,44 punten. De FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs moesten tot 2 procent terug en de DAX in Frankfurt zakte met een verlies van 2,5 procent voor het eerst sinds medio oktober tot onder 10.000 punten.

"De vooruitzichten voor de Chinese economie worden met de dag bleker'', zei een handelaar in München. "De vraag vanuit China naar Europese producten neemt af, terwijl de prijs voor die goederen toeneemt. In augustus stelde Peking dat de toen net doorgevoerde devaluatie van de eigen munt, de yuan, eenmalig was, maar de afgelopen acht dagen hebben ze opnieuw ingegrepen.''

Twee stijgers in AEX

De AEX kende slechts twee stijgers: Wolters Kluwer (plus 2,1 procent) en AkzoNobel (plus 0,2 procent). Staalconcern ArcelorMittal (min 4,8 procent) was de hekkensluiter, terwijl Randstad, Aegon en Shell minstens 4 procent lager werden gezet.

In Londen stonden de mijnbouwers onder grote druk. Anglo American leverde 9 procent in, BHP Billiton verloor bijna 5 procent en Rio Tinto moest een verlies slikken van 3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 33,34 dollar. Brent verloor 1,7 procent tot 33,65 dollar per vat. Eerder op de dag bereikten de olieprijzen de laagste niveaus sinds 2003. BP verloor in Londen 2,9 procent en Total moest 3 procent terug in Parijs.

In de MidKap had PostNL het moeilijk, met een verlies van 2,9 procent door een lager beleggingsadvies van Bank Degroof Petercam. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM steeg na een aanvankelijk verlies 0,3 procent, dankzij positieve opmerkingen over het resultaat van het afgelopen boekjaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl